Cibetková káva -  Kopi Luwak 100% Arabica pražená zrna, 50g Zobrazit větší

Cibetková káva - Kopi Luwak wild - směs arabica + robusta, pražená zrna 50g

Kávová zrna v tomto balení jsou směs arabica a robusta. Jde o kávu z malé rodinné plantáže ze severu Bali z oblasti Sekumpul. Rodina Arditů pravidelně sbírá a dále zpracovává kávový trus z cibetek, které se volně pochybují v oblasti jejich pozemků. Nejde o žádné velké plantáže a tak jejich roční produkce je 40-60kg ročně. Kávu praží tradičním balijským způsobem a to na pánvi na city medium.

Více informací

7 ks

Skladem, ihned k odběru.

650,00 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Kopi Luwak znamená v překladu z indonéštiny cibetková káva. Kopi Luwak se od všech druhů kávy na světě liší způsobem procesu fermentace, tedy kvašením.

Kopi Luwak má oproti klasickým praženým kávám výrazně jemnější chuť a nezanechává v ústech trpkost a hořkost. Tato káva si díky své jedinečnosti a omezené produkci získala titul nejdražší a nejvzácnější kávy na světě.

Cibetka ( Luwak ) je všežravá kočkovitá šelma živící se rostlinnou a živočišnou stravou. Ale mezi delikatesy jejího jídelníčku patří kvalitní nejzralejší silně aromatické kávové bobule. Cibetka je nekouše, ale polyká a po krátkém trávení je vyloučí ve formě trusu. Tyto bobule během procesu trávení projdou fermentací a tak získají velmi specifickou jemnou chuť a aroma. Poté je práce na sběračích, ti trus musí najít, sesbírat, usušit, vyloupat a nakonec jde do pražírny. Každé zrnko kávy má čtyři vrstvy slupky, což zaručuje, že nikdy nepřijde do styku s ostatním trusem cibetky a je naprosto nezávadné a čisté.

Příběh kávy Kopi Luwak

S Kopi Luwak přišla na trh koncem 19. století rodina Widjajů z Jakarty. Jedním z potomků této slavné rodiny je Darmawan Widjaja a vzpomíná, jak ve třicátých letech za dob holandské kolonizace, jeho rodina v Jakartě prodávala vzácná kávová zrna bohatým holandským úředníkům a také jednomu čínskému obchodu na severu Jakarty. Ten funguje od roku 1878 až do dnes. Aby získali tuto delikatesu, museli sběrači kávy v lese a na plantážích hledat trus z cibetek. Zpracovat ho, najít v něm plody kávovníku a odstranit obal peckovice z nepoškozených zrn. Vzhledem k tomu, že kávová zrna nejsou přímo vystavena trávicímu procesu cibetky, není zcela jasné, proč by Kopi Luwak měla mít tak speciální chuť. Jedna teorie dokonce tvrdí, že příčinou její dokonalosti a jedinečnosti je sama cibetka, protože si vybírá pouze ty nejlepší a nejaromatičtější kávové plody.